Kymmenennen lehden sisältö:

Pääkirjoitus:1_Lane_2024_Pääkirjoitus.pdf

Tieteellistä tietoa: 2_Lane_2024_Toiminnalliset_neurologiset_oireet.pdf

Tule mukaan: 3_Lane2024_Lane_kouluttaa.pdf

Kehittävää tietoa: 4_Lane2024_Kehittävää_tietoa.pdf

Näkökulmia hoitotyön arjesta: 5_Lane2024_Näkökulmia_hoitotyön_arjesta.pdf

Vinkkauksia: 6_Lane2024_Vinkkauksia.pdf

Perheen kera: 7_Lane2024_Perheen kera.pdf

Takakansi: 8_Lane2024_Takakansi.pdf

 

Lehden 10 lähdeluettelot artikkeleihin löytyvät tästä:

Lane2024_Lähteet.pdf

 

 

Lasten asialla 10/2024

PÄÄKIRJOITUS:

 

Kuulemmeko lasten ääntä?

”Äiti, mulla on tosi kipee pää.”

”Taasko?”

”Joo-o, sattuu koko ajan, muutenkin jotenkin outo olo.”

”Mihin kohtaan päätä? Ihanko oikeasti sattuu? Jännittääkö sua koulupäivä, vai mikä nyt on?”

”No oikeesti sattuu! Miks mä valehtelisin?”

Tämä voisi olla aamullinen keskustelu kodista, jossa lapsella on pitkittyneitä, toiminnallisia oireita. Keskustelu, johon vanhempi usein varautuu jo edellisenä iltana, samalla toivoen, että aamu olisikin kivuton. Kivun kokemus on hyvin subjektiivinen, eikä sitä auta kenenkään lähteä vähättelemään. Myöskään millään puheella ei sitä saa puhuttua toiselta pois.

Usein meillä aikuisilla, niin ammattilaisilla kuin vanhemmillakin, on suuri tarve selvittää kivun tai jonkin oireen alkuperää ja syytä. Toisinaan tässä syiden salapoliisityössä unohdamme, että tärkeintä olisi kuulla lapsen kokemus kivusta tai oireesta. Tämä erilaisten kokemusten ja tunteiden validointi onkin joskus vaikeinta työssämme, koska samalla joudumme myös itse kohtaamaan tuon vaikean tilanteen ja sen, että emme välttämättä löydäkään selkeää syy-seuraus-ketjua kivulle, oireille ja jollekin sairaudelle.

Oireet ovat myös usein lapselle tai nuorelle hyvin pelottavia ja niistä herää monenlaisia ajatuksia. Toivoisi, että me aikuiset osattaisiin ottaa huomioon nämäkin ajatukset ja kysyä oikeanlaisia kysymyksiä, jottei lapset ja nuoret jäisi mahdollisten pelkojensa kanssa yksin. Varmasti jokainen meistä muistaa hetken, kun omasta kehosta on löytynyt jotakin outoa, tai on ollut jokin uusi kipukokemus kehossa? Silloin usein mieli harhautuu ajattelemaan aika pelottaviakin tilanteita ja sairauksia.

Koemme ammattilaisina näissä hetkissä usein samankaltaisia tunteita, kun vanhemmat – suurta turhautumista ja avuttomuutta, koska tällaiset kipuoireet ja tilanteet ovat usein pitkäkestoisia ja eteenpäin mennään hiiren askelin. Toisinaan takapakkia tulee paljon. Tässäkin asiassa olisi tarpeen hyväksyä oleva ja koittaa tehdä parhaansa kyseisessä hetkessä, eikä luopua toivosta. Huominen on aina uusi päivä.

Tässä lehdessä pääsemme tarkastelemaan pitkittyneitä oireita useammastakin näkökulmasta. Lane ry haluaa Lasten asialla lehden muodossa tarjota lukijoilleen tutkittua tietoa ja inspiraatiota tärkeään työhön lasten ja nuorten parissa. Muistathan vinkata yhdistyksestä ja lehdestä myös kollegoille!

Iloa, valoa ja voimaa jokaisen lukijan arkeen! <3

Päätoimittaja, Ilona Lepistö

Lehden 10 tulostusversion löydät tästä:

LANE2024_tulostusversio.pdf

 

Lehden 10 lukuversion löydät tästä:

LANE2024_lukuversio.pdf